TU Delft

TU Delft

Locatie:
Delft
Oppervlakte:
30.000 m2
Jaar:
2023
Status:
Afgerond
Type:
Onderwijs

 

Applied Sciences: efficiënte bewegwijzering op de TU Delft
Het pand van Applied Sciences met een oppervlakte van 30.000 m2 werd in 2016 opgeleverd. De bewegwijzering die door een collega-bedrijf met de architect was ontwikkeld, functioneerde niet.

Het gebouw wordt dagelijks gebruikt door zeshonderd medewerkers en achthonderd, veelal internationale, studenten van de TU Delft. Zij maken vanuit verschillende studierichtingen gebruik van de laboratoria, practicumruimten en collegezalen in een groot gebouw met een eigen indeling, verschillende zones en een onlogische nummering. Toch mocht daar niets aan veranderen, omdat dit systeem verweven is met de ICT-voorzieningen van de TU.

Inspiratie voor verbetering
Nadat ReadMe de opdracht gegund kreeg, volgde een inspiratiesessie. Hierin werd het team helemaal bijgepraat over het gebouw, hoe het gebruikt werd en over de wensen en eisen. Daarbij bleek dat het pand, inclusief de digitale infrastructuur, goed functioneerde, daarin waren geen veranderingen nodig. Het ging expliciet om de zichtbaarheid en vindbaarheid van de verschillende zones, collegezalen en praktijkruimten.

Hoog tijd voor meer overzicht
Uit de analyse van het gebouw – inzoomen op de systematiek en goed kijken naar het functioneren van alles wat in dit pand plaatsvindt – werd veel duidelijk. De bewegwijzering was heel algemeen vormgegeven en de plattegronden waren onoverzichtelijk uitgevoerd in grijs en blauw. Studenten hadden moeite om de trappenhuizen te vinden, en wie wel wist waar ze waren, nam liever een andere route, want de uitstraling was onprettig en de codering verwarrend. Gebruikers konden niet goed bepalen in welk trappenhuis ze waren, en raakten met zoveel gangen en afslagen vaak helemaal de weg kwijt.

Gebouw als drager van informatie
Om te begrijpen waar je bent in het gebouw, maakte ReadMe de bewegwijzering logischer en eenvoudiger. ReadMe ontwierp de plattegronden opnieuw, zodat iedereen zich makkelijk kan oriënteren en gebruikers direct zien waar zij zijn. Daarbij werd het gebouw zelf de drager van de informatie, wat grafisch interessanter is dan dat er overal bordjes hangen. Op de ramen kwam glasheldere folie met prints, een transparante oplossing die versmelt met het gebouw. ReadMe voegde zo min mogelijk materiaal toe om de basisarchitectuur zoveel mogelijk intact te laten.

Aanvullend samenwerken
Voor ReadMe was het oplossen van dit vraagstuk – hoe verbeter je de bewegwijzering in een groot gebouw binnen de kaders die er al zijn – een interessante en mooie opdracht. Het werkplezier werd vergroot doordat er een hele goede klik was met de contactpersoon binnen de TU Delft. Met zo’n samenwerking, constructieve feedback en een kritische, open houding, vul je elkaar aan en kom je tot iets goeds. Zowel de TU Delft als ReadMe zijn dan ook zeer tevreden met het resultaat: een visueel aantrekkelijke en uitstekend functionerende bewegwijzering op de TNW Applied Sciences TU Delft.

 

Terug naar het overzicht

Wat mogen we voor u betekenen?

Bent u verantwoordelijk voor de (her)ontwikkeling van een gebouw? Wij zorgen dat alle bezoekersstromen in de juiste banen worden geleid. Met fysieke en digitale middelen, intuïtief en verrassend, maar altijd in een vormgeving die past bij uw visie en missie. Wij gaan voor een resultaat waar iedereen blij van wordt. Dus bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor bewegwijzering in Nederland? Neem dan contact met ons op